Hästar och propositioner i travsport

Olika hästar används i olika lopp. I ponnytrav förekommer för det mesta shetlandsponnyer, gotlandsruss eller welshponnyer. I dessa lopp tävlar personer i lite yngre åldrar.

Andra raser inom travsport är:

  • Nordsvensk brukshäst
  • Amerikanska travhästar
  • Franska travhästar
  • Orlovtravare

5f721da4abd41eaae790cbe4ba1328c6De flesta hästar räknas som varmblod eller kallblodsraser, och i Sverige används för det mesta amerikanska travhästar. Man brukar avla fram avelshästar just för travsammanhang, och Frankrike och Ryssland har även avlat fram sina egna varmblodshästar. En känd varmblodsras kallas Varenne, något som kanske låter bekant.

Varmblodstravhästar brukar börja sin “karriär” när de har fyllt två år, och beroende på om de är ston eller hingstar, får de tävla upp till en viss ålder. För ston gäller 10 år och för hingstar och valacker, 12 år. Kallblod kan användas upp till lite högre ålder, nämligen 15 år och för ponnyer gäller lite andra regler. Där måste man vänta tills hästen är tre år gammal.

Hästar som är två år får börja delta i kvallopp och ska den ha chans att bli berättigad till start i totalisatorlopp, måste den ha gjort minst ett kvallopp på en viss tid innan. Detta är för att skydda hästen och för att helt enkelt se om en häst är redo för tävling.

Många lopp kan bara utföras av hästar mellan 2-4 års ålder och andra lopp är öppna, bara för hästar som sprungit in pengar.

Vad är propositioner i travsport?

Det här kan vara ett knepigt ord och det betyder helt enkelt vem som får köra loppet, med andra ord, vilka hästar, kuskar och distanser som förekommer. Man talar om mörk proposition och ljus proposition.

  • Mörk proposition brukar användas i lopp som V75, V86, insatsloppen och vissa lopp med ett förstapris på 100 000 kr eller mer. Man visar det med en mörk flagga som symbolik. Man kan i mörka propositioner inte ställa villkor på starten.
  • I ljus proposition med ljus flagga, är förbehåll (villkor) tillåtna i viss mån. Med villkor eller förbehåll menas att starta på ett visst sätt.