Monté och passgång – två andra varianter

Om man istället är sugen på några andra varianter av travsport kan man titta på monté eller passgång. Det är två andra former av hästkapplöpning.

  • ring-weekend-workMonté innebär i stort sett samma sak som trav men kusken sitter på hästryggen istället för i en vagn och kallas därmed ryttare. Det har funnits i Frankrike i över 200 år men i Sverige började den bli känd först i början av 2000-talet. Monté har gjort att flickor har börjat tävla och på så sätt senare glidit in på vanlig travsport. Det välkomnas då de flesta kuskar har varit män.

I montén är vikten på ryttaren viktig och med utrustning ska den inte vara mindre än 65 kg.

  • Passgång är en variant av trav som inte förekommer i Sverige, pga. djurlagstiftningen. I USA är den dock ganska vanlig. Passgång är en gångstil som vissa hästar har naturligt, men på andra hästar måste man länka ihop deras ben med remmar så att vanligt trav inte går att utföra, därav förbudet i Sverige. När de väl vant sig vid passgången, tas remmarna bort på de hästar som inte har den naturligt.

För de som inte vet vad passgång är, kan det förklaras med att både fram-och bakbenet skjuts fram samtidigt, på samma sida på hästen, ungefär som om människan skulle svänga med högerarmen samtidigt som högerbenet tog ett kliv framåt. Normalt sträcker man ju fram vänster arm och höger ben på samma gång och att gå på det andra sättet, orsakar obehag att förflytta sig framåt.

Det finns också en variant av passgång som heter flygande pass och är mest känd hos islandshästar. Det går mycket snabbt och ser nästan ut som om hästen svävar. Därför används den mest på raksträckor, eftersom kurvor gör det svårt för hästen att hålla stilen. Flygande pass går snabbare än vanlig galopp, och kan vara ganska ansträngande för djuret.