Om travsporten i allmänhet

Travsport innebär att en kusk, eller förare med enkla ord, kör ett ekipage med en häst som travar fram på ovala banor på olika distanser. Vagnen som körs kallas för sulky och har två hjul.

Normalt är bara trav tillåtet, men i vissa länder tillåts även galopp i viss mån.

03-horse-racetrackTravet började någon gång på 1800-talet i USA och Frankrike och är numera mycket populärt i de nordiska länderna, USA och Kanada samt Italien, Tyskland och på kontinenter som Australien.

De tre länder där travet beräknas vara störst är dock Sverige, Frankrike och USA. I Sverige finns flera kända travbanor so t.ex. Solvalla, Bergsåker och Åbytravet men sammanlagt finns ca 33 banor i hela landet. Kända tävlingar som Elitloppet och Olympiatravet är bara några få att nämna.

Det finns också årgångslopp för 3-4 år gamla hästar. På V65 och V75 tävlar även kallblodshästar.

Spelformer

V:n i alla dess former. Alla har nog sett V65 och V75 osv. Men vad betyder dessa “koder”?

V:et står för vinst och siffran står för hur många rätt man ska ha för att få vinst. V65 som är det mest välkända spelet, spelas i 6 st. lopp, flera gånger i veckan. Vinstsumman delas ut till samtliga med fem rätt och samtliga med sex rätt, som dessa personer får dela på.

Spelar du på t.ex. V6, får du endast ha sex rätt om du ska vinna.

I Sverige körs olika lopp varje dag förutom på julafton, så det finns många varianter att spela på.

ATG

ATG står för Aktiebolaget Trav och Galopp och har numera spelmonopol på totospel, vilket innebär vadslagning i hästkapplöpning. På senare tid har det dock kommit andra spelbolag som gör reklam för olika speltjänster mot spelare.

Internationella travlopp

Det nordiska mästerskapet brukar hållas i Åbo, och körs av nordiska kallblodsraser. I Paris, Frankrike körs det berömda Prix d´Amérique på banan i Vincennes, och på den amerikanska kontinenten finns Hambletonian Stakes som körs av treåriga hästar.

Lär dig om travsport

På travbanorna i Sverige finns det s.k. travskolor där vem som helst är välkommen för att lära sig mer om travsporten.