Ponnytrav för dig som är lite yngre

För de som är lite yngre eller nybörjare och börjar intressera sig för travsport, finns ponnylopp att köra. Man kan köra sådana särskilda dagar, eller i samband med andra tävlingar. Det brukar köras ungefär 1200 ponnylopp per år i Sverige.

d9100ac88c3538583fc5bfac02a18ddb-600x400Det finns två kategorier när det gäller ponnytrav. Kategori A och kategori B. Man kan också starta med monté, vilket betyder att man sitter på hästryggen, istället för att använda vagnen (sulkyn).

  • Kategori A kan man tävla i om man är mellan 8-15 år gammal. De vanligaste hästarna som används är shetlandsponnyer. Här måste hästen vara 107 cm vid manken.
  • Om man istället är 13-25 år, tillhör man kategori B och tävlar med gotlandsruss. Här måste hästen istället vara 130 cm vid manken.

För att börja tävla i ponnytrav, måste man ha licens och vara anmäld hos Svensk Travsport samt ha sina egna tävlingsfärger registrerade. Även din ponny måste vara registrerad för tävling innan du kan börja. Du måste dessutom ha ett hästpass och ponnyn måste ha erkänd härkomst sedan tre led tillbaka. Det är också viktigt att följa bestämmelser för registrering och ägarbyte, både hos Svensk Travsport, men också hos det förbund som stambokfört rasen.

Tänk också på försäkringar och dylikt som kommer till på köpet.

När det gäller regler för ponnytrav, kan man titta på de allmänna regler som nämns på hemsidan eller på Svensk Travsports hemsida. De är ungefär lika men vissa saker skiljer sig, som debiteringsavgifter t.ex.

Att registrera sina egna färger

I alla lopp, oavsett om det är med ponnyer eller andra hästar, ska kuskarna ha egna färger och en dräkt som de har på sig när de tävlar. Dräkten måste ha minst två olika färger i ett mönster som sitter både på fram-och baksidan, där reklamen också har tillåtelse att sitta. Alltså ingen reklam på ärmarna.

I detta räknas inte byxorna in. De ska alltid vara vita. Hjälmen måste också ha en grundfärg och bara vara vit om det finns vitt i dräktmönstret. Vill man att hästen ska tävla i samma färger, kan man även registrera en hästdräkt.