Vad är ATG?

ATG eller Aktiebolaget Trav och Galopp är ett spelbolag som har monopol på att bedriva spel på hästar i Sverige. Pengarna som de tar in i vinster går till Svensk Hästsport, till prispengar för hästar osv. De har funnits sedan 1974 och har detta tillstånd från den svenska regeringen som också tillsätter styrelsen. De är dessutom kontrollerade av Lottoinspektionen.

Horse-racing-1ATG har massor med ombud över hela landet där man kan gå in och köpa kuponger osv. Olika kiosker och matbutiker har t.ex. ombud och sammanlagt har Sverige 1831 stycken. Samtidigt kan man i 19 andra länder, via lokala partners, spela på svenskt trav genom ATG.

Det utvecklas nya spelformer hela tiden och ATG:s policy är att göra spelet till något roligt och avkopplande och förhindra att folk istället hamnar i beroende. Därför har de utvecklat en rad regler för spelare.

  • En spelare måste vara över 18 år.
  • Spela på kredit är inte tillåten.
  • Ge information om spelberoende och samtidigt ge exempel på hur man behåller kontrollen.

Detta innebär också att utbilda ombuden runt om i landet.

  • Jobbar emot penningtvätt och illegala former.
  • Korrekt marknadsföring av tjänster och produkter så att kunderna inte vilseleds.
  • Arbeta för säkerhet inom spelbranschen, vilket innefattar en rad olika saker. Kuskarna och tränarna får exempelvis inte spela på sina egna lopp, och inte heller personer som på ett eller annat sätt kan påverka loppen. Säkerheten gäller även tekniska förutsättningar och operatörer, eftersom säkerheten har brustit vid några tillfällen och det har varit möjligt att välja hästarna när starten redan har gått. Man har t.ex. nu infört “nödstopp”.

ATG jobbar även aktivt med att skydda hästarna och det tas fler dopningstester i travsporten än i någon annan sport. Även hästarnas drivning och välmående ses över regelbundet, så att inte djurens behov kommer i skymundan. ATG samarbetar även med olika företag och bidrar med pengar till forskning för avel och bättre träningsmetoder.